0

Fuglehuse

På siden her finder du vores udvalg af fuglehuse eller fuglekasser, som de også ofte omtales som. Fælles for fuglehusene her på siden er, at de alle adskiller sig en lille smule fra de traditionelle fuglehuse – både i form, farve og materialer. De er udvalgt med det udgangspunkt, at de ud over at være funktionelle som fuglehuse også skal være flotte at have til at hænge i haven. Selv om flere af dem er meget farverigt, så er erfaringen, at fuglene gladelig bruger dem, så snart de lige har set dem lidt an.

Flere af fuglehusene her på siden er også rigtig fine til rent dekorative formål f.eks. på en altan eller terrasse.

Med et eller flere fuglehuse i haven giver du dig selv og din familie en mulighed for at få et unikt indblik i fuglenes liv. Samtidig kan du tiltrække flere fugle til lige netop din have, da der mange steder desværre er mangel på rede steder – særligt til vores hulrugende fuglearter.

Bemærk – der kommer væsentligt flere fuglehuse i sortimentet i løbet af vinteren.

Hvorfor have fuglehuse i haven?

Der kan være mange grunde til, at man vælger at have et eller flere fuglehuse i haven. Der er dog ingen tvivl om, at det bestemt kan være til fælles gavn for både haveejer og fugle.

Helt grundlæggende så mangler der gode rede muligheder til mange af vores fugle. Det skyldes primært manglen på store gamle træer med naturlige huller og sprække til de hulrugende fugle. Blandt de hulrugende fugle findes både mejser, spætter, træløber og rødstjert som alle er hyppige gæster i vores haver. Derfor vil man ofte kunne få flere fugle i haven ved blot at tilbyde dem rede muligheder.

Når først fuglene er i haven, så gør de stor nytte, da de spiser store mængder af insekter og smådyr som ellers kan betragtes som skadedyr i en have. Fuglene kan være med til at holde bestanden af blandt andet bladlus og insektlarver nede, så de ikke kommer til at udgøre en plage i haven. Hertil kommer at et eller flere fuglehuse i haven giver mulighed for at få et unikt indblik i fuglenes liv til glæde for både børn og voksne.

Så er der jo også den lille ekstra bonus, at et fuglehus også kan være særdeles dekorativt i haven. Det kan sagtens indgå som en integreret del af din udsmykning i haven.

Hvor bør fuglehuset placeres?

Erfaringer viser at fuglene foretrækker fuglekasser placeret mellem 160 og 200 cm over jorden. Det er derfor en god tommelfingerregel, at placerer fuglehuset i øjenhøjde, når du hænger det op. Det er samtidig vigtigt, at fuglehuset placeres så indgangen vender mod nordøst, da det sikrer, at fuglehuset ikke bliver for varmt om sommeren.

Når du vælger placeringen af fuglehuset, så bør du også sikre, at der er uhindrede mulighed for at flyve ud og ind af det. Det nytter ikke noget, hvis det går en stor gren eller lignende ind forbi åbningen.  

Du kan sagtens have mere end et fuglehus i din have. I villahaver kan der f.eks. sagtens være 1 pr. 200 m2 have. Er der nok at vælge imellem, så foretrækker mange af arterne faktisk også at benytte en ”ny” rede til årets 2. kuld. Er det der i mod stære og spurve du har i haven, så kan der sagtes hænge mange tæt sammen, da de foretrækker at yngler i kolonier.

Fuglehuse året rundt

Det anbefales, at du lader dit fuglehus hænge i haven året rundt. Både for at fuglene vænner sig til det, men de kan faktisk også have gavn af den på andre tider end lige i ynglesæsonen.

Forår

Ynglesæsonen starter i det tidlige forår. Inden da kan man følge med i, hvordan fuglene fylder fuglehusene med rede materialer. I perioden hvor fuglene ruger på æggene er der ikke særlig meget aktivitet omkring huset, men så snart ungerne er udklækket, så stiger aktivitetsniveauet. De to voksne fugle har travlt med at fodre deres unger indtil de er klar til at flyve fra reden.

Sommer

Mange af havens fuglearter kan sagtens opfostre 2 kuld unger på en sæson. Så snart det første kuld er fløjet fra reden starter hunnen med at lægge æg til kuld nummer 2.

Efterår

Efteråret er faktisk det bedst tidspunkt på året til at hænge nye fuglehuse op, da fuglene så har god tid til at vænne sig til dem inden det bliver forår. Det er dog muligt at hænge fuglehuset op året rundt, særligt hvis der er mangel på gode rede steder, så vil de ofte hurtigt blive taget i brug.

Har du allerede fuglehuse i haven, så er det om efteråret du skal sørge for at få dem rengjorte og efterset. Fuglehuset skal tømmes for gammelt redet materiale og rengøres – brug eventuelt handsker når du arbejder med fuglehusene. Når de er tømt og rengjorte så er det en god ide at gennemse dem for synlige skader.

Vinter

Mange af havens mindre fugle benytter gerne fuglehusene til at overnatte i om vinteren – det kan faktisk hjælpe dem til at holde kropstemperaturen oppe gennem de kolde nætter. Så lad endelig dine fuglehuse hænge uden hele vinteren.