0

Havependuler og vindspil

Her på siden finder du et stort udvalg af skønne havependuler og vindspil. Fælles for dem alle er, at de er super dekorative som pynt i haven – enten frit stående i indkørslen eller måske på græsplænen eller som en del af pynten i et blomsterbed. De er også super hyggelige omkring terrassen, hvor man så kan sidde og nyde synet af dem, mens man slapper af med en god kop kaffe.

Pendulerne er bevægelige – nogle af modellerne kan dreje 360 grader rundt i en cirkel mens andre blot vipper frem og tilbage – og bevæger sig alt efter vindretningen og vindstyrken.

Gå på opdagelse og find din egen favorit blandt alle de fine havependuler og vindspil. Begge dele er også oplagte på ethvert gavebord, hvor de med garanti vil kunne bringe en masse smil.

Er du glad for støbejern? så finder du en samlet oversigt over alt støbejern på Gladegaver.dk lige her

Hvad er et havependul

Ordet ”havependul” er ikke sådan lige at slå op i ordbogen – og indrømmet, det har virkelig givet hovedbrud at finde en fælles betegnelse for alle de fine haveting, der drejer rundt i vinden. Der er jo ikke som sådan et rigtigt pendul, da det som oftest opfattes som noget, der hænger frit i en lodret orientering, hvor det kan svinge frit frem og tilbage. Det er heller ikke vejrhaner i traditionel forstand, da de ikke har nogen angivelse af verdenshjørnerne.

Der har været mange betegnelser i spil, men i sidste ende har vi hos Gladegaver.dk valgt at kalde udvalget af havepynt, der drejer frit rundt om sin akse for havependuler.

Et havependul består typisk af 2 dele. Den ene del er selve pendulstangen eller pendularmen, som er den vandrette del af pendulet. Det er på denne stang, at pynten er placeret. Det kan i princippet være alle mulige former for pynt, men her på siden finder du typisk fugle eller andre dyr på pendulstangen. Det er afgørende for havependulet funktion, at der er ligevægt – der skal derfor være lige meget vægt i begge ender af armen. For at sikre det, er der ved nogle af pendulerne placeret enten en glas- eller jernkugle i den ene ende. Den anden del af havependulet er selve jordspyddet, som kan være af forskellig længde. Fælles for dem alle er dog, at de øverst har en lille skål, hvor den vandrette pendulstang frit kan hvile. Det betyder, at armen er fri til at dreje 360 grader rundt om sin akse og dermed frit kan bevæge sig i vindretningen. Når du har et havependul i haven, vil du derfor opleve, at pendulet vil dreje sig, så armen peger i vindretningen – blæser det meget vil armen også typisk vippe op og ned. Du behøver dog ikke som sådan være bange for, at pendularmen falder ned, når det blæser. Det kan naturligvis ske, men der skal typisk virkelig meget vind til.

Med under betegnelsen havependuler har vi også medtaget havepynt, der vipper frem og tilbage i vinden over en form for akse – det kan f.eks. være som flyvemaskinen her. Denne gruppe minder mere om et pendul i helt traditionel forstand, hvor en forskydning af ligevægten får figuren til at flytte sig frem og tilbage indtil energien er opbrugt. I og med vinden er den primære energi, så vil figuren i princippet vippe frem og tilbage så længe der er vind.  

 

Hvad er et vindspil

Et helt klassisk vindspil består typisk af rør eller lignende placeret i en cirkel med en form for kugle med vindfang i midten. Når vinden så får kuglen til at bevæge sig, rammer den rørene på varierende måde i forhold til kraft og berøringsflade, hvorved der frembringes lyd.

Brugen af vindspil kan dateres helt tilbage til oldtidens Kina, hvor de typisk blev lavet i bambus. Op gennem tiden har vindspil haft flere forskellige funktioner. De har været brugt til varsling af vejret, til at formilde onde ånder og religiøse ceremonier.

I dag har vindspil primært en dekorativ og ikke mindst afslappende funktion. Det dekorative formål betyder også, at der i dag findes et stort udvalg af vindspil – lige fra søde keramik klokker til store ”rør systemer” som kan spille smukke melodier. Mange nyder også vindspillenes beroligende effekt og slapper af ved at lytte til de lyde de frembringer.

Hos Gladegaver.dk finder du flere forskellige vindspil. Selv om de af udsende er forskellige, så har de dog det til fælles, at det primære materiel er støbejern. Støbejern er et fantastisk flot materiale og giver en flot klang, når det bruges til klokker og lignende. Samtidig er det er robust materiale, som kan holde til vind og vejr.

 

Sådan vedligeholder du dit havependul og vindspil

De havependuler og vindspil du finder her på siden er som udgangspunkt lavt til udendørs brug og kan derfor holde til vejr og vind. Det vil dog, som alle andre udendørs ting, blive påvirket over tid og få et lidt andet udtryk.

Havependulerne lavet i jern er beskyttet med en rust primer og bliver som sådan ikke rustne – der kan dog godt komme lidt anløb af rust hist og pist. Den konstante vekslen mellem sol, regn, vind med videre påvirker primært farverne, som over tid vil falme og blive mindre klare.

De kan stå udendørs året rundt, men holder sig dog pænere i længere tid, hvis du tages ind om vinteren. De behøver som sådan ingen vedligeholdelse, men det kan være rigtig fint at gøre dem rene f.eks. en gang hvert forår – særligt hvis du har stået ude hele vinteren.

Har du et vindspil i støbejern, så kan det også hænge ude året rundt. Der kan godt komme anløb af rust på støbejernet, særligt hvis det hænger, hvor det bliver udsat for regn. Med tiden kan der også komme alger på jernet. Det gør som sådan ikke nogen forskel for funktionen, men kan være knapt så pænt at se på. Vil du gerne fjerne alger med videre på jernet, så kan det blot vaskes i lunken vand med en klud eller blød børste. Tør gerne jernet inden du hænger det ud igen.