Murstensform

Her på siden finder du et bredt udvalg af rustikke murstensforme. Fælles for dem alle er, at de er originale og rent faktisk har været brugt til at fremstille mursten – dog ikke i Danmark men i Indien.

Hver enkelt murstensform er helt unik. Ud over at være lavet af forskellige træsorter, så farverne og strukturen varierer, så er de også alle slidt vidt forskelligt, hvilet gør hver enkelt form til noget helt særligt. 

De skønne murstensforme har nærmest uanede anvendelsesmuligheder. Hæng den op på væggen på badeværelset og du har de skønneste små hylder til parfumer, neglelakker og nips. Brug den på køkkenbordet til olier og krydderier - så har du det lige ved hånden og samtidig præsenteret virkelig flot og unikt. Stil en murstendform med en blomst midt på stuebordet eller lav flotte dekorationer i din form året rundt. Mulighederne er virkelig mange - slip kreativiteten løs og skab dit eget unikke udtryk. 

Du kan også bruge dine murstensforme udendørs til blomster og dekoration. Du skal dog være opmærksom på, at vind og vejr påvirker træet. Fugt får træet til at udvide sig mens tørt og solrigt vejr får træet til at trække sig sammen. Det kan over tid medføre revner i træet. Står murstensformen et meget fugtigt sted – og særligt hvis der er direkte jordkontakt, så vil træet også med tiden begynde at rådne. 

Hvordan lavede man mursten

At fremstille mursten i de her skønne træforme var et hårdt manuelt arbejde. Hver enkelt form blev fyldt med ler, som så blev trykket godt ned i formen og rystet for at fjerne evt. luftlommer. Herefter blev de vendt ud på jorden, så murstenene kunne tørre i solen. Processen blev så gentaget igen og igen. Når stenene var blevet tørre, så blev de stablet og sendt videre.

I bunden af hver enkelt murstensform var der typisk en træklods, hvor firmanavnet eller initialer var skåret ud i træet. På den måde kunne man altid se på en sten, hvem der havde lavet den. I mange af formene er disse træklodser fjernet - man kan ofte stadig se mærkerne efter dem - men nogle gange kan man være heldige og få fat i forme, hvor træklodserne stadig sidder i bunden. Det er med til at give en murstensform endnu mere sjæl og autentitet. Prøv f.eks. at se formene her 

Det er efterhånden ved at være rigtig mange år siden, at vi lavede mursten på denne måde i Danmark. I Indien, hvor murstensformenen kommer fra, er det faktisk ikke så mange år siden, at man gik fra at anvende de tunge træforme til at anvende forme lavet i et kunstfiber materiale, som er væsentlig lettere og gør arbejdsprocessen knapt så fysisk hård. 

Jeg er altid på udkig efter forskellige varianter af de skønne murstensforme. Derfor kan du her på siden finde forme fra både Ib Laursen, Sjælsø Nordic og Natural Collections.