Regnmåler

En regnmålers vigtigste funktion er selvsagt at kunne måle, hvor meget regn der falder. Det kræver som udgangspunkt ikke andet end et bæger og måske en pind til at stikke i jorden, så er det muligt at måle mængden af nedbør.

Fælles for alle regnmålerne her på siden er dog, at de godt må være lidt mere end bare et bæger og en pind. Når vi nu gerne vil have en regnmåler i haven, så må den da også godt være dekorativ, sjov at se på eller måske endda ”passe til” ejeren.

Her på siden finder du et stort udvalg af regnmålere som alle er unikke og lidt anderledes. Fælles for den alle sammen er dog, at de er analoge. Det vil sige, at du selv skal ud og aflæse mængden af nedbør på glasset – du slipper til gengæld for at skifte batterier.

Så hvad enten du er landmand, havemand eller bare gerne vil følge med i, hvor meget regn vi får i Danmark, så skulle der være rig mulighed for at finde en sjov og dekorativ regnmåler til formålet.

Er du på udkig efter en gave? Så kan du måske endda finde en regnmåler her på siden, der ”passer til” modtageren. Hvad med en cykelregnmåler til onklen der elsker at cykle eller en regnmåler med fugle til bedstemor, som elsker at følge med i havens fugleliv.

Gå på opdagelse og find din favorit.

Skal din regnmåler være lavet i støbejern, så kan du finde en samlet oversigt her

Gode råd til placeringen af din regnmåler

Det vil aldrig være muligt at få en fuldstændig korrekt måling af nedbørsmængden med de analoge regnmålere på siden her, da der er utrolig mange faktorer der spiller ind. Du kan dog gøre flere ting for at gøre din måling så præcis som mulig.

Vil du gerne have en så præcis måling som muligt, så bør placeringen af din regnmåler leve op til punkterne herunder

Det kan godt være at din måling ikke er helt præcis i forhold til officielle målinger af nedbøren, men har du samme placering af din regnmåler sæsonen igennem, så giver dine tal dig valide informationer om nedbøren i netop din have. Du kan sammenligne dag for dag eller uge for uge og følge udviklingen.

NB: Mange følger sig fristet af at stille regnmåleren i skygge for at mindske fordampningen fra måleglasset. Det er dog ikke nødvendigt – på langt de fleste dage i Danmark er fordampningen så lille, at det reelt ikke påvirker din måling.  

 

Typer af regnmålere

Når du først har besluttet dig for, at du gerne vil have en regnmåler i haven, så er næste punkt at beslutte, hvilken type det skal være.

Der findes mange forskellige typer af regnmålere – alt lige fra den lidt gammeldags model bestående af blot en pind med et måleglas til avancerede elektroniske regnmålere der kan sende data videre til din telefon eller computer.

Inden du investerer i en regnmåler – uanset hvilken type du overvejer – så er det en rigtig god ide at starte med at finde ud af, hvilket behov du har, og hvad du gerne vil bruge din regnmåler til. Vil du gerne have en masse data omkring nedbøren, så du f.eks. kan se hvordan nedbøren fordeler sig over døgnets timer, så skal du bestemt se efter en elektronisk regnmåler, eventuelt en som kan sende data til din telefon eller computer. Er det primære formål blot at holde øje med, om haven har fået nok vand, så dækker en gammeldags analog regnmåler fint dit behov. Det kan også godt være, at du når frem til, at du som sådan slet ikke har det store behov for en regnmåler - men det er bestemt også ok blot at have en regnmåler, fordi den pynter i haven.

 

For hele familien

Lige umiddelbart så kan det at have en regnmåler i haven og følge med i nedbørsmængderne lyde som noget primært for voksne. En regnmåler giver dog uanede muligheder for at inddrage hele familien og kan give anledning til mange gode snakke om alt lige fra tal til hvordan planterne vokser.

Har du mindre børn eller børnebørn, så vil de bestemt elske at få lov til at være med, når dagens nedbør skal aflæses og glasset tømmes. Så snart de kan tælle lidt, så lad dem gerne prøve kræfter med aflæsning af skalaen – de skal ikke være gamle, før de kan tælle stregerne op til 10 mm. En lille ulempe her er dog, hvis regnmåleren står et sted, hvor børnene selv kan nå den, så kan den måske også blive tømt lidt uplanlagt af og til. Du bør ligeledes være lidt forsigtig, hvis måleglasset er lavet af glas – fortæl børnene, at det er meget vigtigt at være forsigtig, når man rører ved glasset.

Er børnene lidt ældre så er tømningen af regnmåleren en god anledning til at få en god snak om, hvorfor vand er så vigtig for planter og dyr. Lad dem eventuelt føre regnskab over nedbøren i en uge eller lignende – undgå at vælge en alt for lang periode.

 

Nedbør året rundt

Ja, det kommer nok ikke som den helt store overraskelse for nogen, at vi i Danmark har nedbør i alle årets 12 måneder. Faktisk så falder der i gennemsnit lige godt 630 mm nedbør om året i Danmark – i det tal er medregnet både regn, hagl, slud, sne mv. Nedbøren fordeler sig dog ikke helt jævnt over året og det kan faktisk i mange situationer være fordelagtigt med kendskab til nedbørsmængderne – særligt hvis du gerne vil have en flot frodig have og/eller køkkenhave. I det følgende er skitseret nogle årstids bestemte forhold, som kan have betydning for, hvordan du bruger din regnmåler.

Forår

Sammen med februar måned så er de 3 forårsmåneder marts, april og maj faktisk de måneder, hvor der falder mindst nedbør. I forårsmånederne falder der i snit lige godt 40 mm nedbør om måneden. De kan dog godt være noget skæv fordelt med lange perioder med tørvejr. Fordampningen er ikke helt så stor om foråret som om sommeren, så jorden tørrer ikke helt så hurtigt ud – den kan altså tåle længere perioder med tørvejr uden du behøver vande, end det er tilfældet om sommeren.

I hele forårsperioden kan det være meget nyttigt at holde godt øje med mængden af vand i din regnmåler. Særligt hvis du har planer og at plante nyt – det er en fordel at plante efter en periode med forholdsvis meget nedbør, så jorden er godt våd og planterne sikres en god start. Du bør dog også vande godt i forbindelse med selve plantningen.

Har du køkkenhave, så kan en regnmåler også være til stor nytte. Når køkkenhaven plantes til, så er frøene afhængige af fugt i form at vand for at kunne spirer. Når frøene er spiret og de små kim vokser op, så er de meget sarte i den første tid og tåler ikke udtørring. Ved at holde øje med mængden af vand i din regnmåler, så kan du hele tiden optimerer vandingen af køkkenhaven.

Sommer

Sommeren er det tidspunkt på året, hvor mængden af nedbør kan variere mest over tid. Vi kan have lange perioder med stort set tørke og så få dage (eller timer) med nedbør svarende til flere uger. Om sommeren kan regnen også falde meget lokalt – der kan være kæmpe forskelle bare inden for få kilometer – så her kan det være ekstra gavnligt, men en regnmåler i egen have. På den måde kan du helt præcis følge med i, hvor meget regn der falder i lige netop din have.

Har du plantet stauder, frugttræer og lignende i forårsperioden så er det ekstra vigtigt, at holde øje med regnmåleren. Det vil ofte være nødvendigt at vande alt nyplantet gennem det meste af sommeren. I det hele taget kan vanding af haven være nødvendigt i lange perioder om sommeren, hvis du gerne vil have en flot og frodig have. Husk også at holde godt øje med dine blomsterkrukker – de har ofte behov for vand dagligt.

Et lille tip: Om sommeren er det en rigtig god ide at vande om aftenen, hvor fordampningen er langt mindre end i dagtimerne, hvor solen står højt.  

Efterår

Skal du have plantet nyt i din have, så er efteråret uden sammenligning det bedste tidspunkt, hvis du gerne vil give dine planter de bedste betingelser. Det gælder både hvis du skal have plantet stauder, frugttræer eller en ny hæk. Efterårsmånederne er nemlig den tid på året, hvor vi får mest nedbør. Risikoen for at dine planter ikke får vand nok, er der for væsentlig mindre om efteråret end om forår og sommer.

Selv om det måske ikke er så nødvendigt at holde øje med nedbørsmængden i denne periode, så er der stadig mange, som synes det er interessant at se, hvor meget regn det egentligt bliver til. Så du kan ganske roligt lade din regnmåler stå udendørs hele efteråret, så du kan følge med. Det er dog en god ide at holde lidt øje med at måleglasset ikke bliver stoppet af nedfaldne blande, så målingen bliver upræcis.  

Vinter

De 3 vintermåneder står traditionel for en god stabil mængde nedbør. Sådan i runde tal så skal vi faktisk forvente nedbør i større eller mindre grad cirka halvdelen af månedernes dage (dog undtaget februar, som ligger lavere). Haven vil derfor altid have vand nok på denne tid af året, hvor også både planternes forbrug og fordampningen er lille. Man kan med rette sige, at regnmåleren som sådan ikke er så nødvendig på denne tid af året. Har du en regnvandsmåler med et måleglas i enten plastic eller glas, så er det måske også meget heldigt. De typer måleglas tåler desværre ikke særlig meget frost, og slet ikke hvis der er vand i den, da vandet, når det fryser, udvider sig, hvilket kan få måleglasset til at revner. Det anbefales derfor at du som minimum tager måleglasset indenfor i perioder med frost.